دومین جشنواره کار سالم و همایش ارتقای سلامت و ایمنی محیط کار، امروز 13 تیرماه در دانشگاه تهران آغاز به کار کرد.
به گزارش خبرنگار بهداشت و درمان خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، در این مراسم دکتر داود شجاعیزاده دبیر همایش گفت: تحولاتی که ناشی از ورود فناوریهای جدید است باعث تغییر سبک زندگی شده بنابراین لازم است همگام با این تغییرات اقداماتی برای تامین سلامت جامعه انجام شود.
وی اضافه کرد: انتظار میرود صاحبان صنایع علاوه بر تولید به ایمنی نیز توجه کنند؛ چرا که در حال حاضر حدود 80 درصد از حوادث شغلی ناشی از حوادث و رفتار انسانی است. در نتیجه تدوین الگوهایی برای تغییر رفتار انسانی ضرورت دارد و در این جهت باید سیستم را اعم از مسئولان و کارکنان توانمند کنیم.
دبیر همایش ارتقای سلامت و ایمنی محیط کار ادامه داد: برای دستیابی به کار سالم باید انسان سلامت باشد. سلامتی یک نیروی خلاق مثبت شش بعد دارد که شامل ابعاد فرهنگی، اجتماعی، عاطفی، روانی، معنوی و جسمانی میشود.
وی با بیان اینکه باید ساختار در محل کار افراد تغییر یابد، تاکید کرد: پیش از این مسئولان منفعلانه عمل میکردند اما باید اکنون فعال بود اما افراد برای تامین سلامتی خود مطالباتی داشته باشند؛ چرا که در این شرایط خود مراقبتی تحقق مییابد.
شجاعی زاده یکی از مسائل مهم در زمینه کار را ارتباط افراد با یکدیگر دانست و اظهار کرد: افراد باید در محیط کار با یکدیگر ارتباط داشته باشند. بسیاری از اشخاص به خاطر ضعف در این اصل، مطالبات خود را مطرح نمیکنند. بنابراین قصد داریم در جشنواره بعدی به مهارتهای ارتباطی بپردازیم.
وی تاکید کرد: برنامه مورد توجه برای ارتقای سلامت و ایمنی باید مورد اجماع مسئولان و کارکنان باشد.
بدین گونه که مسئولان درگیر آن شوند و کارکنان مطالبات خود را مطرح کنند.
شجاعی زاده با اشاره به تشکیل شبکه حامیان کار سالم اظهار کرد: این شبکه با انجمنهای مختلفی همکاری میکند تا به مرور به اهداف خود دست یابد؛ به گونهای که در نهایت حوادث شغلی ناشی از رفتار انسانی به حداقل برسد.
دکتر محمد شریعتی قائم مقام معاون بهداشتی وزارت بهداشت در ادامه این مراسم گفت: مطالعاتی در زمینه سلامت کارگران و کار حرفهای صورت گرفته است. در یکی دو تحقیق در این موضوع شاهد بودم که ابتدا تصور میشد کارگران وسیله حفاظت فردی را در اختیار ندارند بنابراین به کارفرما نسبت به فراهم آوردن لوازم ایمنی اصرار میکردیم، زمانی که این گونه ابزار فراهم میشد کارگران از آن استفاده نمیکردند.
استدلال ما این بود که آنان طرز استفاده از این امکانات را نمیدانند بنابراین به آنها آموزش لازم داده شد اما این اقدام نیز نتیجه بخش نبود در نهایت به این نتیجه رسیدیم که استفاده نکردن آنان از این وسایل به علت کم توجهی کارگران به اهمیت حفظ سلامتشان است.
وی اضافه کرد: متاسفانه برخی از کارگران افسردگی خفیفی دارند، بنابراین انگیزه لازم را برای حفظ ایمنی خود ندارند.
قائم مقام معاون بهداشتی وزیر بهداشت تاکید کرد: برخورداری از استانداردها در محیط کار بسیار مهم است ولی مهمتر از آن اهمیت حفظ سلامت از سوی کارگران و کارفرماهاست. از سوی دیگر با توجه به تغییرات سریع صنعت لازم است رویکرد خود را به استانداردسازی تغییر دهیم.
در ادامه این مراسم، دکترناصر الهی رییس انجمن علوم ایمنی ایران گفت: متاسفانه همچنان حوادث سیر صعودی دارد. در بحث حوادث جادهای، ایران از سال 74 تا 84 سیر صعودی داشته است و بر اساس آخرین آمار اعلام شده در سال 88 در ایران هر ساعت، 31 حادثه رخ میدهد که 7/2 درصد آن منجر به کشته شدن افراد میشود. بر اساس آمار اعلام شده در نیمه دوم فروردین ماه هزینه مستقیم هر حادثه یا هر کشته 2 میلیارد تومان است که هزینه غیرمستقیم این اتفاق چند برابر هزینه مستقیم آن است.
او اضافه کرد: وزارتخانهها به علت محدودیت کارشناس و عوامل دیگری چون تنوع صنایع امکان کافی برای کمک به ما در کاهش حوادث را ندارند، بنابراین لازم است اقدامات بیشتری انجام گیرد.
رییس انجمن علوم ایمنی ایران با اشاره به تحقیقات انجام شده درباره صنایع کلیدی گفت: در این صنایع بین 60 تا 70 درصد مشکلات را سازمانها ایجاد کردهاند. بنابراین ما نتوانستهایم فرهنگسازی لازم را انجام دهیم و این کار تنها با همکاری دستگاهها و انجمنها با دولت قابل عملیاتی شدن است.
وی با اشاره به بحث نیروی انسانی اظهار کرد: اگر واقعا قصد داریم که در سال 1404 در منطقه رتبه اول را کسب کنیم باید نیروی انسانی را آموزش دهیم و آن را داخل کشور حفظ کنیم.
رییس انجمن علوم ایمنی ایران در ادامه بر ضرورت ایجاد نظام مهندسی HSE (ایمنی بهداشت، سلامت و محیط زیست) تاکید کرد.
وی پیشنهاد کرد: انجمنهای وزارتخانههای بهداشت و علوم، جلسات مشترکی را برگزار کنند و هدف اصلی آنها بر نظام مهندسی HSE متمرکز باشد.
مهندس مطلبی دبیر اجرایی دومین جشنواره کار سالم و همایش ارتقا سلامت و ایمنی محیط کار در ادامه این مراسم گفت: نحوه مسائل مرتبط با سلامت در محیط کار باید تغییر کند و برای تحقق این امر شبکه حامیان کار سالم به وجود آمده است.
وی تاکید کرد: درباره مسائل مربوط به ایمنی و سلامت، کتابها و قوانین لازم وجود دارد. بنابراین لازم است نوع نگاه خود را تغییر دهیم.
مطلبی در پایان با اشاره به مقالات ارائه شده در این جشنواره و همایش گفت: 53 درصد مقالات را افراد دانشگاهی و سایر مقالات را فعالان صنایع در این همایش ارائه میدهند.
به گزارش ایسنا، دومین جشنواره کار سالم و همایش ارتقای سلامت و ایمنی کار طی امروز و فردا در تالار ابنسینای دانشکده علوم پزشکی دانشگاه تهران برگزار میشود.